Potencsik Szilárd a vezetői információs rendszer előnyeiről


Akár egyszemélyes vállalkozásod van, akár a kkv szektorban működő kisebbfajta céged, akár ennél nagyobb vállalatot irányítasz, minden siker alapja a vezetői információs rendszer kialakítása. Potencsik Szilárd módszere ebben segít. Az alapvető feladat az adatok gyűjtése, majd vezetőként ezek elemzésével tudod meghatározni a vállalkozásod céljait, a rövid, közép és hosszú távú terveit, a stratégiát és az ennek megvalósítását szolgáló munkafolyamatokat.

Miben segít a vezetői információs rendszer Potencsik Szilárd szerint?


Az összegyűjtött adatok azok az információk, amelyek alapján dönteni tudsz olyan fontos kérdésekben, mint pl. hogy hol szeretnél hirdetni, hol nem, kivel szeretnél üzletelni tovább és kivel nem, milyen beszállítókat keresel és milyeneket nem, hány alkalmazottal dolgozz a jövőben stb. Röviden: az adatelemzésed tartja irányban a kormányodat.

A vezetői információs rendszer, ami ezeket az adatokat gyűjti, rendszerezi és elemzi, lehet egészen kicsi (pár éve az egyszemélyes vállalkozásokban még láttunk kockás papír alapú adatelemzést is), de összetett vállalatirányítási program is (amilyen pl. az SAP). Egyedi fejlesztésű vagy modulokból az adott vállalatra szabott rendszer.

Egyénileg vagy külön csapattal?


Az adatok elemzése, bár nem a legkreatívabb, legszórakoztatóbb műfaj egy cég életében, felettébb hasznos. Az adatelemzés visszatekint a cég közelmúltjára, és segít meghatározni a jövő irányát. Érdemes hát elég időt, és lehetőleg külön munkakört vagy csapatot áldozni rá.

A vezetői információs rendszer az adatokból olyan halmazt gyúr, amiből a vezető már képes döntéseket hozni. Egyszemélyes vállalkozásnál, ahol te magad vagy a cég feje és a cég „legalján” szorgoskodó hangya is, nincs szükség eredményességi mutatók kidolgozására, csak egy jól összeállított adatgyűjtő táblázatra. De ha már több hierarchiaszintet átívelő szervezeti struktúrában dolgozol, akkor érdemes olyan mutatószámokkal mérni a különböző munkakörökben dolgozók munkájának eredményét, amelyeket aztán össze lehet vetni egy közös rendszerben. Egymással is és a tervvel, amelynek megvalósulásán mindannyian dolgoztok.

Ha többet szeretnél tudni a vezetői információs rendszerről, kattints ide, mert Potencsik Szilárd a te embered!
 
Oldaltérkép